groen-met-water-blog

Groen met Water

GROEN MET WATER

WEG MET REGENWATEROVERLAST

SINT WILLEBRORD – Ook deze zomer hebben we het weer gezien: hevige regenval met wateroverlast tot gevolg, terwijl het eerst wekenlang droog was. Gevolgen van de klimaatverandering waar we aan moeten gaan wennen. Met zijn pas opgerichte bedrijf heeft Rick van Zundert al een antwoord. Regenwater opvangen, zodat het niet in de riolering terechtkomt.

DOOR FRED SCHUCH

Met zijn 25 jaar is Rick één van de jongste IKR-leden. Sommige leden kennen hem van zijn verkoopfunctie bij Wildkamp. Na zes jaar ervaring opgedaan te hebben in beregeningsoplossingen en alles wat met watertechniek te maken heeft nam hij begin 2021 de stap om voor zichzelf te beginnen. “Van mijn ouders heb ik altijd geleerd om aan te pakken”, vertelt Rick aan de keukentafel. “Bij Wildkamp zocht ik voor mijn klanten altijd net even verder, zodat ik hen nog beter kon adviseren. Ik ben nogal leergierig, en zo heb ik veel kennis opgedaan. Al langere tijd vroeg ik me af wat ik nou echt wilde doen. Kies ik voor de zekerheid van een vaste baan, of ga ik voor de vrijheid, waarbij ik zelf kan bepalen wat ik doe? Met mijn kennis van watertechniek en de steeds vaker voorkomende wateroverlast, besloot ik om hiervoor oplossingen te bieden. Zodoende lever ik sindsdien systemen voor beregening én voor het opvangen van regenwater. Hierbij vind ik het belangrijk om goed naar de klanten te luisteren en dan de beste oplossing te bieden. Ik leg dan ook precies uit wat iemand kan verwachten en waar ze rekening mee moeten houden.”

Hergebruik van regenwater
Het opvangen van regenwater staat in Nederland nog in de kinderschoenen, hoewel het in sommige gemeentes en in heel België voor nieuwbouw al verplicht is. Het regenwater kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Rick legt uit: “Het eerste wat gedaan moet worden om wateroverlast te voorkomen is om de regenpijp los te koppelen van de riolering. Afhankelijk van de omstandigheden en de wens van de klant kan er dan gekozen worden om het regenwater zelf te gebruiken of om het geleidelijk aan de grond af te geven. Opgevangen regenwater kan namelijk prima gebruikt worden voor een buitenkraantje, om de wc mee door te spoelen of voor de wasmachine. Filters zorgen er namelijk voor dat er geen vuil meer in het water zit. Hiervoor legt een installatiebedrijf leidingen in het gebouw aan en zorg ik voor het ingraven van een tank, een pomp en het overige leidingwerk.

Regenwater voor de natuur
“Als een bestaande woning daar niet op aangepast kan worden, kunnen we het regenwater ook langzaam aan de grond afgeven met infiltratie. Ik heb hier een opengewerkt voorbeeld van een infiltratiekrat. Het dakoppervlak, de grondsamenstelling en de gewenste hoeveelheid water om op te slaan bepalen hoe groot de infiltratiekrat moet zijn. Deze wordt onder het gras of onder de bestrating ingegraven en aangesloten op de regenpijp. Om geen vuil in de krat te laten komen plaats ik een bladscheider onder in de regenpijp. Het filter in de zandvangput vangt het fijnere vuil af. Het doek om de krat zorgt ervoor dat er geen zand in de krat komt en het water in de krat langzaam aan de grond afgegeven wordt. Zo wordt de riolering niet overbelast en het grondwaterpeil weer goed aangevuld. Hiermee kan iedereen een klein steentje bijdragen in duurzaamheid en tegen de gevolgen van klimaatverandering.”

Bedrijf uitgelicht: Groen met Water-1

Groen met Water
Nachtegaalstraat 8
4711 KL Sint Willebrord
tel: 06 300 93 304
info@groenmetwater.nl
www.groenmetwater.nl

Bron: ikr-rucphen.nl

Deel dit bericht