Beregeningssysteem op maat voor uw tuin

Met een beregeningssysteem bereid je jouw tuin voor op langdurig droge perioden. Iedere tuin is anders. Het aanleggen van een beregeningssysteem is daarom ook voor iedereen uniek. Wij ontwerpen beregeningssystemen waardoor je volledig ontzorgd wordt op het gebied van tuinbewatering.

Wat is een beregeningsinstallatie en hoe werkt het?

Een beregeningsinstallatie is een verzameling van onder andere sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en een besturingsapparaat. Met een beregeningsinstallatie kun je jouw tuin voorzien van voldoende water om jouw tuin mooi groen mee te houden. Zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Het beregenen gebeurt op basis van een beregeningsplan.

Voor een beregeningssysteem voor de tuin kan er gebruik gemaakt worden van grondwater, regenwater of leiding water. De leidingen die benodigd zijn voor het aanleggen van een beregeningsinstallatie kunnen zowel ondergronds als bovengronds aan worden gelegd. Het is dus afhankelijk van de mogelijkheden die jouw tuin biedt en van jouw persoonlijke voorkeur hoe we het beregeningssysteem aanleggen.

Waarom beregening aanleggen?

De reden voor de aanleg van een beregening komt meestal voort uit tijdswinst en gemak. Door het automatiseren van een beregeningsinstallatie bespaar je veel tijd in de droge periodes. De buurman hoeft in jouw zomervakantie ook niet langs te komen om de planten water te geven, want met een beregening gebeurt dit automatisch.

Het water wordt over de tuin verdeeld zoals jij dat wilt. Hiervoor wordt één bron aangesteld. Hier komen we later op terug. Op deze bron zijn leidingen aangesloten die het water verplaatsen. Aangezien iedere tuin anders is, wordt iedere installatie dus op maat gemaakt.

Wat voor type beregeningssystemen zijn er?

Vaak wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde pop-up sproeier. Deze liggen verscholen in het gras, zodat je er over heen kunt met de grasmaaier. Door de waterdruk komt deze omhoog en besproeit je gazon. Voor planten wordt gebruik gemaakt van een verhoogde sproeier om overal bij te kunnen.

Druppelslangen zijn in tegenstelling tot de eerder genoemde sproeiers beter zichtbaar aan het oppervlak. Het voordeel is dat de slangen wendbaarder en te verleggen zijn. De hoeveelheid water die de slang spuit is wel veel lager dan bij eerder genoemde sproeiers.

Groen met Water: dé regenwater- en drainagespecialist in omgeving Breda, Tilburg, Dongen, Oosterhout en Sint-Willebrord

Heb je interesse in drainage of regenwatervoer voor jouw tuin? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Werkgebied

Hoe diep moet je de beregening aanleggen?

Daar zijn de meningen wel eens over verdeeld. De vorstgrens wordt gesteld op 60 centimeter onder de grond. Het is daarom verstandig de beregeningsleidingen in ieder geval lager te leggen dan de eerder genoemde diepte om de levensduur te verhogen. We stellen dus dat ze beter iets te diep, dan te ondiep kunnen liggen.

Wat voor water gebruik je?

Zoals je misschien al gelezen hebt op onze website wordt steeds vaker regenwater opgevangen en hergebruikt. Daarnaast is het mogelijk om een grondwaterpuls te slaan. Hier zitten echter nadelen aan, want wat te doen met extreme (bodem)droogte? Ook liggen de kosten vaak hoog. Daarentegen heb je als derde alternatief om water uit de leiding te gebruiken, waar je ook voor betaald. Het is dus goed om te kijken naar de kosten op lange termijn en de overweging om milieuvriendelijk te werk te gaan.

Tuinsproei installatie: automatische sproei installatie of handmatig?

Wil je een tuinsproei installatie laten aanleggen? Dan is het maken van een sproeiplan voor jouw tuinsproei installatie een pré. Je wil natuurlijk niet over jouw tegels heen sproeien, of teveel water verbruiken. Wanneer je een sproei installatie in je tuin laat aanleggen kun je zelf kiezen hoe je deze wilt bedienen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een automatische sproei installatie die via wifi te bedienen is. Hoeft het voor jou niet zo high-tech, dan kun je bij de aanleg van jouw sproei installatie in jouw tuin ook kiezen voor een systeem dat je met de hand kunt bedienen. Hierdoor geniet je altijd van een groene tuin.

Druppelslang in jouw tuin laten aanleggen

Al het water wat we gebruiken voor onze bewateringsinstallaties moet goed benut worden, zelfs tot de allerlaatste druppel. Het aanleggen van een druppelslang in de tuin is daarom een goede manier om het vochtgehalte goed te kunnen reguleren.

Druppelslang ondergronds of bovengronds aanleggen?

Een druppelslang kan zowel ondergronds als bovengronds geplaatst worden, maar wordt voornamelijk bovengronds geplaatst. Dit wordt gedaan omdat we hierdoor heel gericht water kunnen geven. Een ondergrondse druppelslang voor het gazon kan bijvoorbeeld minder nauwkeurig onder het gras geplaatst worden. We adviseren daarom altijd om een druppelslang bovengronds aan te leggen, in plaats van het gazon ondergronds te bewateren. Je kunt het systeem uitbreiden door extra druppelaars toe te voegen die je direct bij de plant kunt plaatsen. Hierbij wordt het vocht langzaam door de kleine gaatjes (poriën) van de slang afgegeven, waardoor er een constante bewatering plaatsvindt. Zo kun je met een druppelslang eenvoudig jouw tuin, gazon en planten efficiënt bewateren. Wil je de druppelslang bovengronds in jouw tuin aanleggen, bijvoorbeeld omdat je moestuin wilt onderhouden? Dan leggen we de druppelslang strategisch door de moestuin heen, zodat jouw planten altijd voldoende bewatering krijgen.

Uitgekiende automatische bewatering voor de tuin met een bewateringsplan

Er is veel keuze op het gebied van bewateringssytemen. Je kunt het bewateren van de tuin automatisch laten plaatsvinden, door middel van een automatische bewatering. Hiervoor kan een bewateringsplan worden opgesteld. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je het erg druk hebt, wanneer jouw tuin nieuw aangelegd is, of wanneer de tuin erg groot is. De kosten voor een automatische beregeningsinstallatie voor jouw tuin kunnen sterk verschillen. Gaan we letten op schaduwen, moet er een bron komen, is er al een bron, wordt de waterleiding gebruikt? Al deze factoren kunnen voor hele verschillende plannen zorgen. Als specialist op het gebied van regenwater hergebruik houden we bij de installatie van het bewateringssysteem in de tuin ook rekening met de grondsoort, schaduwzijden en hoogteverschillen. Dit bepaalt onder andere welke materialen er gebruikt moeten worden om de tuin optimaal te kunnen bewateren. Heb je interesse in een systeem om jouw tuin automatisch water te geven? Of ben je benieuwd wat het kost om een drainage- of beregeningsinstallatie te laten plaatsen in omgeving Tilburg, Breda, Roosendaal of andere plaatsen in Brabant of Noord-Vlaanderen? Je kunt ons bellen of mailen voor meer informatie.

Veel gestelde vragen

Een beregeningsinstallatie bestaat in zijn geheel uit sproeiers, druppelaars, leidingen de bijbehorden koppelstukken. De installatie kan ook bestaan uit een beregeningpomp, wanneer er een bron of een watertank aanwezig is. Indien gewenst kan hierbij ook een beregeningscomputer worden toegevoegd.

Ja! Een beregeningssysteem kan zowel met als zonder computer functioneren. Kies je voor een beregeningssysteem zonder computer dan dient deze handmatig te worden ingeschakeld. Vind je dit teveel werk dan kun je kiezen voor een beregeningscomputer.

Ja dat kan. Als we de leidingen aansluiten op de waterleiding kan het beregeningssysteem zonder pomp werken.

De kosten van een beregeningssysteem is afhankelijk van de implementatie van het beregeningssysteem en de grootte van de tuin. Een beregeningsysteem is namelijk een maatwerk oplossing. Wij komen graag op locatie langs om de situatie te bekijken.

Op maat gemaakt beregeningsplan

Samenwerking met professionals

Ondersteuning op locatie

Advies op maat

Meer weten over Groen met Water
Lees onze interessante nieuwsberichten of neem contact met ons op.