Beregeningssystemen
Je planten water geven is eigenlijk altijd een vervelend karweitje, zeker als je tuin relatief groot is. Waarom geven we eigenlijk water? Met het antwoord op deze vraag kunnen we je gazon en beplanting goed in leven houden. Dit doe je door een handig beregeningssysteem of irrigatiesysteem aan te laten leggen in de tuin. Niet alleen maakt dit het bewateren van de tuin een stuk makkelijker, het bespaart ook nog water en is dus een zeer duurzame oplossing.
Het wordt jaarlijks steeds droger. Klimaatverandering zorgt ervoor dat het steeds vroeger in het jaar warmer wordt en dat het ook minder regent. Dat maakt dat het voor onze planten en tuinen moeilijker wordt om mooi groen te blijven en daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken. Een goed irrigatiesysteem is dan de juiste oplossing. Wij van Groen met Water ontwerpen beregeningsssystemen en irrigatiesystemen voor de tuin waardoor je volledig ontzorgd wordt op het gebied van tuinbewatering. We helpen je graag om de juiste beregeningsinstallatie te kiezen en te laten aanleggen. Ook kunnen we je van goed advies voorzien met betrekking tot je bewateringsplan.
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of voor informatie over een beregeningsinstallatie en de bijbehorende prijs.
Beregeningsinstallatie of beregeningsysteem in de tuin en hoe werkt het?
Een beregeningsinstallatie is een verzameling van onder andere sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en een besturingsapparaat. Met een beregeningsinstallatie kun je jouw tuin voorzien van voldoende water om jouw tuin mooi groen mee te houden. Zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Het beregenen gebeurt op basis van een beregeningsplan, ook wel bewateringsplan genoemd.
Voor een irrigatiesysteem voor de tuin kan er gebruik gemaakt worden van grondwater, regenwater of leiding water. De leidingen die benodigd zijn voor het aanleggen van een beregeningsinstallatie kunnen zowel ondergronds als bovengronds aan worden gelegd. Het is dus afhankelijk van de mogelijkheden die jouw tuin biedt en van jouw persoonlijke voorkeur hoe we het beregeningssysteem aanleggen.
Indien gewenst kunnen we een regenwater systeem koppelen aan leidingwatersystemen en aan bronwater systemen. Zo kunnen we optimaal omgaan met water.
Waarom tuin irrigatie of een beregeninginstallatie aanleggen?
De reden voor de aanleg van een beregeningsysteem komt meestal voort uit tijdwinst en gemak. Door het automatiseren van een beregeningsinstallatie bespaar je veel tijd in de droge periodes. De buurman hoeft in jouw zomervakantie ook niet langs te komen om de planten water te geven, want het systeem zorgt er automatisch voor dat je water kunt geven aan al jouw planten, bomen en gazons in de tuin. Het water wordt over de tuin verdeeld zoals jij dat wilt. Hiervoor wordt één bron aangesteld. Hier komen we later op terug. Op deze bron zijn duurzaam geproduceerde leidingen aangesloten die het water verplaatsen. Aangezien iedere tuin anders is, wordt iedere installatie dus op maat gemaakt.
Voordat je een beregeningsinstallatie gaat laten aanleggen, is het belangrijk om te weten waarom we water geven aan onze planten. Samengevat betekent water verkoeling voor de plant, waardoor deze een goede weerstand krijgt en in leven blijft.
Naast irrigatie voor de tuin, is het belangrijk rekening te houden met de weersomstandigheden, soort grond en de ligging van de tuin. Groen Met Water is dé expert als het hierop aan komt en kan u altijd van goed advies voorzien voor een gezonde tuin, waarbij we ook nog eens tot wel 50% aan water kunnen besparen!
Verschillende soorten irrigatiesystemen voor de tuin
Er zijn behoorlijk wat verschillende soorten irrigatiesystemen voor in de tuin. Zo zijn er irrigatiesystemen voor de tuin die je zelf nog moet plaatsen en aan moet zetten, maar zijn er ook volledig ingebouwde varianten voor beregening irrigatie. Je kunt ervoor kiezen om een sproeiinstallatie in de tuin te laten aanleggen, maar je kunt ook een druppelslag aanleggen in de tuin. We bespreken hieronder zowel een tuinsproei installatie als een druppelinstallatie, zodat je precies weet wat het verschil is.
Er zijn verschillende soorten irrigatiesystemen die je in de tuin kunt aanleggen. We helpen je graag om het best passende beregeningsysteem aan te leggen in de tuin. Dankzij onze kennis, kunnen we je altijd van deskundig advies voorzien, zodat je veel water én tijd bespaart. Zo kunnen we een beregeningsinstallatie aanleggen met frequentieregeling. Het grote voordeel hiervan is, dat de druk van het systeem altijd goed is. Wist je dat dergelijke irrigatiesystemen ook nog eens een langere levensduur genieten? Dit komt doordat frequentieregeling ervoor zorgt dat de druk nooit te hoog wordt. Gebeurt dit onverhoopt toch, dan schakelt het systeem zichzelf uit. Handig!
Sproeiers
De meeste bekende watersystemen voor irrigatie zijn waarschijnlijk de sproeiers. Een sproeiinstallatie kun je gemakkelijk in de tuin aanleggen. De meeste tuinsproei installaties worden ondergronds geplaatst, zodat deze niet zichtbaar zijn, alleen wanneer er waterdruk op komt. In sommige gevallen zijn juist bovengrondse sproeiers veel handiger. Denk hierbij aan het gemakkelijk verwijderen van een sproeier of juist bij stofbestrijding. De meeste irrigatie systemen hebben ondergrondse leidingen waar het gehele systeem op functioneert.
De voordelen van sproei irrigatie
- Gemakkelijk een groot oppervlak te bereiken
- De bediening werk makkelijk via wifi of juist met de hand
- Sproei irrigatie handig voor grote en kleine tuinen
- Water wordt veel gunstiger gebruikt. Dus minder waterverbruik maar toch een groene tuin
De nadelen van sproei irrigatie en een tuinsproei installatie
- Sproeiers zijn wind gevoelig. Wij denken in oplossingen: Een goed beregening plan doet wonderen of juist koppelen aan de weersberichten. Wanneer het te hard waait wordt het sproei moment uitgesteld.
- Tegenwoordig is het niet zomaar meer een slang leggen en klaar. Tegenwoordig kijken we naar beplanting, grondsoorten, waterbron en bij passende sproeiers.
Uitgekiende automatische irrigatie en bewatering voor de tuin met een bewateringsplan
Er is veel keuze op het gebied van bewateringssytemen. Automatisch je tuin bewateren kan door middel van automatische bewatering. Hiervoor kan een bewateringsplan worden opgesteld. Automatiseren kan voor forse waterbesparing zorgen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je het erg druk hebt, wanneer jouw tuin nieuw aangelegd is, of wanneer de tuin erg groot is. De kosten voor een automatische beregeningsinstallatie voor jouw tuin kunnen sterk verschillen. Gaan we letten op schaduwen, moet er een bron komen, is er al een bron, wordt de waterleiding gebruikt? Al deze factoren kunnen voor hele verschillende plannen zorgen. Als specialist op het gebied van regenwater hergebruik houden we bij de installatie van het bewateringssysteem in de tuin ook rekening met de grondsoort, schaduwzijden en hoogteverschillen. Dit bepaalt onder andere welke materialen er gebruikt moeten worden om de tuin optimaal te kunnen bewateren. Heb je interesse in een systeem om jouw planten automatisch water te geven in de tuin? Of ben je benieuwd wat het kost om een beregeningsinstallatie te laten plaatsen in omgeving Tilburg, Breda, Roosendaal of andere plaatsen in Brabant of Noord-Vlaanderen? Je kunt ons bellen of mailen voor meer informatie. Neem gerust even contact met ons op.
Werkgebied
Druppelirrigatie
Druppelirrigatie is een handig systeem dat perfect is voor het bewateren van planten. Deze vorm van irrigatie betekent dat je een druppelslang moet aanleggen in de tuin. Langs de plekken waar planten bewaterd moeten worden, worden PE slangen met kleine gaatjes gelegd. Zet je vervolgens de kraan aan, dan komen er kleine hoeveelheden water bij de planten terecht. Dat wordt snel door de grond opgenomen en omdat de bewatering niet te snel gaat, heeft de plant tijd om het vocht op te nemen. Natuurlijk kun je zelf aan de slag met een hoop tuinslangen en daar dan op de juiste plekken gaatjes in prikken, maar er zijn ook verschillende druppel irrigatiesystemen die je gewoon aan kunt schaffen. Zo hebben wij van Groen met Water hier perfecte oplossingen voor. Je kunt ook kiezen voor een erg slim systeem, namelijk een smart watering set. Dat is een soort druppelirrigatie, maar te besturen vanaf je telefoon. De gehele irrigatie wordt dan voor je geregeld.
De voordelen van druppelirrigatie
- Door een druppelslang te laten aanleggen in de tuin is er weinig waterverspilling doordat alles opgenomen kan worden
- Zeer effectief
- Gemakkelijk aan te passen aan grond soort of beplanting
De nadelen van druppelirrigatie
- De slangen liggen over de grond. Dit maakt onkruid wieden lastiger. Oplossing: in sommige gevallen is sproeien mogelijk.
- Je hebt kennis nodig over het water om een goed type druppelslang te laten aanleggen in de tuin. Denk hierbij aan zand en roest vorming. Wij beschikken natuurlijk over de kennis.
Groen met Water: Uw specialist in beregening systemen
Heb je interesse in een beregeninginstallatie voor jouw tuin? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Hoe diep moet je een beregeningsysteem aanleggen?
Daar zijn de meningen wel eens over verdeeld. Er zijn veel locaties waar je zo met een bats door de leiding steekt wanneer je hem in de grond plaatst. Het is zeker aan te raden om de leidingen minimaal 40 centimeter diep te leggen. Je kunt in dit geval toch nog frezen en gemakkelijk in de tuin werken. We leggen de leidingen vaak toch liever wat te diep dan te ondiep. De vorstgrens wordt gesteld op 60 centimeter onder de grond. Mocht er na het winteronderhoud toch nog wat water overblijven in het systeem dan zorgt zit niet voor schade.
Wat voor water gebruik je?
Zoals je misschien al gelezen hebt op onze website wordt steeds vaker regenwater opgevangen en hergebruikt. Dit is de meeste milieu vriendelijke manier, maar is er altijd regenwater ter beschikking? Daarnaast is het mogelijk om een bron te laten boren. Wat is de kwaliteit van het water? Ijzer? Dit kan zorgen voor roest vorming. Hiervoor worden in veel gevallen weer oplossing getroffen door het water te behandelen en het ijzer er uit te halen. Open water/ sloot water? in heel veel gevallen is er altijd meer dan genoeg aanwezig. Belangrijk in de geval is filteren. Als vierde alternatief kun je ook de waterleiding gebruiken, waar je ook voor betaald. Het is dus goed om te kijken naar de kosten op lange termijn en de overweging om milieuvriendelijk te werk te gaan.
Veel gestelde vragen
Een beregeningsinstallatie bestaat tegenwoordig vaak uit een via wifi bestuurbare beregeningcomputer. Daarnaast uit sproeiers, druppellaars en de bijbehorende koppelstukken. De installatie kan ook beschikken over een pomp als er een bron of een watertank aanwezig is.
Ja! Een beregeningssysteem kan zowel met als zonder computer functioneren. Kies je voor een beregeningssysteem zonder computer dan dient deze handmatig te worden ingeschakeld. Vind je dit teveel werk dan kun je kiezen voor een beregeningscomputer.
Voordelen van een smart beregening computer is water besparen!
Ja dat kan. Als we de leidingen aansluiten op de waterleiding kan het beregeningssysteem zonder pomp werken. Houd rekening met bescherming van het waternet. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.
De kosten van een beregeningssysteem is afhankelijk van de implementatie van het beregeningssysteem en de grootte van de tuin. Een beregeningsysteem is namelijk een maatwerk oplossing. Wij komen graag op locatie langs om de situatie te bekijken.
De levensduur van een beregening systeem is sterk afhankelijk van welke materialen je gebruikt. Wij gebruiken alleen A merken zoals: Hunter, Rain Bird, Irritec en Joval. De Leidingen zijn bij ons altijd van PE. Als je geen schade toebrengt aan de leidingen gaan deze zeker 30 tot 40 jaar mee.