Beregeningssystemen

Je planten water geven is eigenlijk altijd een vervelend karweitje, zeker als je tuin relatief groot is. Het is niet handig om steeds met volle gieters te moeten sjouwen of om de tuinslang alle kanten op te slepen. Gelukkig kun je tegenwoordig ook een handig irrigatiesysteem voor in de tuin aan laten leggen. Dat zorgt voor een makkelijke, probleemloze en vaak duurzame irrigatie.

Het wordt jaarlijks steeds droger. Klimaatverandering zorgt ervoor dat het steeds vroeger in het jaar warmer wordt en dat het ook minder regent. Dat maakt dat het voor onze planten en tuinen moeilijker wordt om mooi groen te blijven en daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken. Een goed irrigatiesysteem is dan de juiste oplossing. Wij van Groen met WAter ontwerpen beregeningsssystemen en irrigatiesystemen waardoor je volledig ontzorgd wordt op het gebied van tuinbewatering. 

Beregeningsinstallatie of beregeningsysteem in de tuin en hoe werkt het?

Een beregeningsinstallatie is een verzameling van onder andere sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en een besturingsapparaat. Met een beregeningsinstallatie kun je jouw tuin voorzien van voldoende water om jouw tuin mooi groen mee te houden. Zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Het beregenen gebeurt op basis van een beregeningsplan.

Voor een irrigatiesysteem voor de tuin kan er gebruik gemaakt worden van grondwater, regenwater of leiding water. De leidingen die benodigd zijn voor het aanleggen van een beregeningsinstallatie kunnen zowel ondergronds als bovengronds aan worden gelegd. Het is dus afhankelijk van de mogelijkheden die jouw tuin biedt en van jouw persoonlijke voorkeur hoe we het beregeningssysteem aanleggen.

Waarom tuin irrigatie of beregening aanleggen?

De reden voor de aanleg van een beregening komt meestal voort uit tijdwinst en gemak. Door het automatiseren van een beregeningsinstallatie bespaar je veel tijd in de droge periodes. De buurman hoeft in jouw zomervakantie ook niet langs te komen om de planten water te geven, want met een beregening gebeurt dit automatisch.

Het water wordt over de tuin verdeeld zoals jij dat wilt. Hiervoor wordt één bron aangesteld. Hier komen we later op terug. Op deze bron zijn leidingen aangesloten die het water verplaatsen. Aangezien iedere tuin anders is, wordt iedere installatie dus op maat gemaakt.

Verschillende soorten irrigatiesystemen voor de tuin

Er zijn behoorlijk wat verschillende soorten irrigatiesystemen voor in de tuin. Zo zijn er irrigatiesystemen die je zelf nog moet plaatsen en aan moet zetten, maar zijn er ook volledig ingebouwde varianten voor beregening irrigatie. Hieronder sommen we de meest voorkomende irrigatiesystemen even voor je op en vertellen we je er wat meer over.

Groen met Water: dé regenwater- en drainagespecialist in de omgeving

Heb je interesse in drainage of regenwatervoer voor jouw tuin? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Sproeiers

De meest bekende watersystemen voor irrigatie zijn waarschijnlijk wel de sproeiers. Sproei irrigatie is makkelijk, gezien je deze erg laagdrempelig al aan kunt leggen. Er zijn sproeiers die je volledig kunt installeren via ondergrondse leidingen, maar de meest gebruikte sproei irrigatie doe je gewoon met een tuinslang. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een cirkelsproeier of een zwenksproeier, sluit deze aan op een tuinslang en zet hem aan op het moment dat het nodig is. Aan sproei irrigatie zitten wat voor- en nadelen. Die zetten we ook even voor je op een rijtje.

De voordelen van sproei irrigatie

 • Sproei irrigatie is makkelijk aan te sluiten
 • De bediening is makkelijk, je hoeft alleen maar de kraan open te draaien
 • Sproei irrigatie is niet zo duur
 • Sproei irrigatie is handig voor een kleine tuin

De nadelen van sproei irrigatie

 • Het kost veel water en daar gaat ook een relatief groot deel van verloren
 • Water komt op de plant, wat voor verbranding kan zorgen bij felle zon, soms trekt het ook niet de grond in (bij erg warm weer)
 • Je hebt een tuinslang met koppelstuk nodig
 • Je moet de kraan handmatig aan en uit zetten

Uitgekiende automatische irrigatie en bewatering voor de tuin met een bewateringsplan

Er is veel keuze op het gebied van bewateringssytemen. Je kunt het bewateren van de tuin automatisch laten plaatsvinden, door middel van een automatische bewatering. Hiervoor kan een bewateringsplan worden opgesteld. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je het erg druk hebt, wanneer jouw tuin nieuw aangelegd is, of wanneer de tuin erg groot is. De kosten voor een automatische beregeningsinstallatie voor jouw tuin kunnen sterk verschillen. Gaan we letten op schaduwen, moet er een bron komen, is er al een bron, wordt de waterleiding gebruikt? Al deze factoren kunnen voor hele verschillende plannen zorgen. Als specialist op het gebied van regenwater hergebruik houden we bij de installatie van het bewateringssysteem in de tuin ook rekening met de grondsoort, schaduwzijden en hoogteverschillen. Dit bepaalt onder andere welke materialen er gebruikt moeten worden om de tuin optimaal te kunnen bewateren. Heb je interesse in een systeem om jouw tuin automatisch water te geven? Of ben je benieuwd wat het kost om een drainage- of beregeningsinstallatie te laten plaatsen in omgeving Tilburg, Breda, Roosendaal of andere plaatsen in Brabant of Noord-Vlaanderen? Je kunt ons bellen of mailen voor meer informatie. Neem gerust even contact met ons op.

Werkgebied

Druppelirrigatie

Druppelirrigatie is een handig systeem dat perfect is voor het bewateren van planten. Langs de plekken waar planten bewaterd moeten worden, worden tuinslangen met kleine gaatjes gelegd. Zet je vervolgens de kraan aan, dan komen er kleine hoeveelheden water bij de planten terecht. Dat wordt snel door de grond opgenomen en omdat de bewatering niet te snel gaat, heeft de plant tijd om het vocht op te nemen. Natuurlijk kun je zelf aan de slag met een hoop tuinslangen en daar dan op de juiste plekken gaatjes in prikken, maar er zijn ook verschillende druppel irrigatiesystemen die je gewoon aan kunt schaffen. Zo hebben wij van Groen met Water hier perfecte oplossingen voor. Je kunt ook kiezen voor een erg slim systeem, namelijk een smart watering set. Dat is een soort druppelirrigatie, maar te besturen vanaf je telefoon. De gehele irrigatie wordt dan voor je geregeld.

De voordelen van druppelirrigatie

 • Weinig waterverspilling omdat alles opgenomen kan worden
 • Zeer effectief
 • De juiste hoeveelheden, dus nooit te veel water

De nadelen van druppelirrigatie

 • Het kost wat werk om aan te leggen
 • Je moet zelf de kraan aan en uit zetten, maar je kunt ook een timer aanschaffen die dit voor je doet
 • Een smart water set is duur in aanschaf

Hoe diep moet je een beregeningsysteem aanleggen?

Daar zijn de meningen wel eens over verdeeld. De vorstgrens wordt gesteld op 60 centimeter onder de grond. Het is daarom verstandig de beregeningsleidingen in ieder geval lager te leggen dan de eerder genoemde diepte om de levensduur te verhogen. We stellen dus dat ze beter iets te diep, dan te ondiep kunnen liggen.

Wat voor water gebruik je?

Zoals je misschien al gelezen hebt op onze website wordt steeds vaker regenwater opgevangen en hergebruikt. Daarnaast is het mogelijk om een grondwaterpuls te slaan. Hier zitten echter nadelen aan, want wat te doen met extreme (bodem)droogte? Ook liggen de kosten vaak hoog. Daarentegen heb je als derde alternatief om water uit de leiding te gebruiken, waar je ook voor betaald. Het is dus goed om te kijken naar de kosten op lange termijn en de overweging om milieuvriendelijk te werk te gaan.

Veel gestelde vragen

Een beregeningsinstallatie bestaat in zijn geheel uit sproeiers, druppelaars, leidingen de bijbehorden koppelstukken. De installatie kan ook bestaan uit een beregeningpomp, wanneer er een bron of een watertank aanwezig is. Indien gewenst kan hierbij ook een beregeningscomputer worden toegevoegd.

Ja! Een beregeningssysteem kan zowel met als zonder computer functioneren. Kies je voor een beregeningssysteem zonder computer dan dient deze handmatig te worden ingeschakeld. Vind je dit teveel werk dan kun je kiezen voor een beregeningscomputer.

Ja dat kan. Als we de leidingen aansluiten op de waterleiding kan het beregeningssysteem zonder pomp werken.

De kosten van een beregeningssysteem is afhankelijk van de implementatie van het beregeningssysteem en de grootte van de tuin. Een beregeningsysteem is namelijk een maatwerk oplossing. Wij komen graag op locatie langs om de situatie te bekijken.

Op maat gemaakt beregeningsplan

Samenwerking met professionals

Ondersteuning op locatie

Advies op maat

Meer weten over Groen met Water
Lees onze interessante nieuwsberichten of neem contact met ons op.